Oxidatie en reinigingsvoorschriften raamdecoratie van Verano

Van Verano hebben wij de volgende informatie ontvangen:

Let op! Geen garantie op oxidatie van het lakwerk!

Oxidatie kan ontstaan op aluminium producten. Oxidatie valt niet onder de garantie. Plekken in een maritieme omgeving geven een verhoogd risico op oxidatie.

Toelichting: Diverse typen corrosie kunnen onderscheiden worden, waarbij verschillende chemische reacties een rol spelen. De belangrijkste corrosiereactie is die waarbij zuurstof uit de atmosfeer in combinatie met water of vocht uit de atmosfeer reageert met aluminium / ijzer of een ander metaal en dit weer terugbrengt in de geoxideerde toestand waarin het oorspronkelijk ook aanwezig was in de aarde. Het doel van corrosiebescherming is dus dit natuurlijke proces zo veel mogelijk te vertragen. In zout water worden alle corrosieprocessen versneld hoewel ook daarin zuurstof de oxidator is. Maar door de natrium- en de chlorideionen is het zijgeleidingsvermogen in zout water veel hoger dan in zuiver water en is de kortsluitstroom van de corrosiecel ook veel hoger.

Oxidatie is niet te voorkomen, wel te vertragen.

Om de kans op oxidatie te verminderen is goede reiniging en onderhoud van de producten van groot belang. Hieronder vindt u onze voorschriften voor het reinigen en onderhoud van onze producten.

Glasbreuk (thermische breuk)

Glasbreuk (thermische breuk) ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van de beglazing. De breuk ontstaat als er een temperatuurverschil is van meer dan 30 graden. Dit is te herkennen aan één breuklijn die loodrecht vanuit de rand van het glas begint en daarna in een grillige vorm verder loopt. Wij willen, met al onze ervaring in raamdecoratie en buitenzonwering, aangeven dat glasbreuk maar in zeer weinig gevallen voorkomt en vaak te wijten is aan een combinatie van factoren. Wanneer kan een thermische breuk dan voorkomen?

Factoren buiten een gebouw

1. De geografische ligging: bijvoorbeeld platteland, stad of hoogte.
2. De oriëntatie van de gevels: bijvoorbeeld bij ramen op het zuiden.
3. Schaduwvorming: bijvoorbeeld door een balkon of (buiten)zonwering.
4. De positie van de beglazing: bijvoorbeeld in de gevel of op het dak.

Factoren binnen een gebouw

1. Verwarmings- of koelingselementen dicht bij het glas: bijvoorbeeld een airco of verwarming.
2. Raamdecoratie (donker*) aan de binnenzijde.
3. Afscherming van het glas: bijvoorbeeld door een groot voorwerp wat dicht bij het glas staat.
4. Beplakking op het glas: bijvoorbeeld door plakfolie of beschildering van het glas.

* Donkere raamdecoratie kan bijdragen aan een thermische breuk. Donkere kleuren als zwart en bruin houden namelijk meer warmte vast, omdat donkere kleuren absorberend werken. De warmte kan door het glas ook moeilijk weg, waardoor de kans op een thermische breuk groter is. Lichte kleuren als wit en beige weerkaatsen zonlicht en houden daardoor minder warmte vast.

Factoren verbandhoudend met het raam

1. Het raammateriaal: bijvoorbeeld hout, PVC, beton of aluminium.
2. De vorm van het raam.
3. De kleur van het raam.
4. De plaatsingswijze van het glas in de sponning.
5. De vlakheid van de gevel.

Factoren verbandhoudend met het glas

1. De glassoort: bijvoorbeeld absorberend of reflecterend.
2. De afmetingen: bijvoorbeeld de hoogte, dikte of breedte.
3. De toestand van de glasranden: bijvoorbeeld beschadigingen.

Raamdecoratie (Smartfit en Smartfit Pro)

De kans op glasbreuk (thermische breuk) is bij een verkeerde montage van de Smartfit of Smartfit Pro groter. Hoe is de kans op een thermische breuk in dit geval te minimaliseren?

1. Mocht de keuze er nog zijn, kies dan voor gehard glas. Bij een raam van gehard glas kan geen thermische breuk voorkomen.
2. Plaats de Smartfit of de Smartfit Pro verder van het raam af, op die manier kan er meer lucht tussen de raamdecoratie en het glas komen en wordt het risico op een thermische breuk sterk verminderd.
3. Kies voor een lichtdoorlatende en ventilerende stof in plaats van een gecoate verduisterende stof voor de toegepaste raamdecoratie.

Let op: thermische breuk is niet te wijten aan het product (raamdecoratie of buitenzonwering) en valt daarom niet onder garantie. Thermische breuk is geen exacte wetenschap, wij kunnen daarom niet bepalen wat in de praktijk wel en/of niet kan omdat wij de situatie niet kennen. Deze beoordeling is daarom altijd aan onze partners. In veel gevallen is thermische breuk gedekt door een opstalverzekering.

Onderhouds- en reinigingsvoorschriften raamdecoratie

Voor het behoud van de levensduur van raamdecoratie is een tijdige reiniging noodzakelijk. De reinigingsfrequentie wordt met name bepaald door de mate van vuilbelasting van de raamdecoratie. Let op: oxidatie kan ontstaan op aluminium producten. Oxidatie valt niet onder de garantie. Plekken in een maritieme omgeving geven een verhoogd risico op oxidatie.

Jaloezieën

Verano® jaloezieën zijn gemakkelijk te reinigen met een plumeau, een zachte borstel of een zachte doek. Let op dat de lamellen vooraf gesloten worden. Afnemen met een licht vochtige doek is uiteraard ook mogelijk, let daarbij op dat zowel de jaloezieën als de bovenbak goed droog gemaakt moeten worden.

Rolgordijnen

Verano® rolgordijnen kunnen met een schone, licht vochtige en zachte doek of spons afgenomen worden met lauw schoonmaakwater. Let op: dompel het rolgordijn nooit volledig onder!

Plisségordijnen

Verano® plisségordijnen zijn gemakkelijk te reinigen met een plumeau, een zachte borstel of een zachte doek. Bij vlekken is het advies om deze zo snel mogelijk met een zachte doek of spons en lauwwarm water af te nemen.

Lamellen

Verano® lamellen zijn gemakkelijk te reinigen met een plumeau, een zachte borstel of een zachte doek. Bij vlekken is het advies om deze zo snel mogelijk met een zachte doek of spons en lauwwarm water af te nemen.

Verantwoordelijkheid

Bovenstaand advies is met uitgebreide zorg opgesteld. Niettemin kunnen wij geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de resultaten van de reiniging.

Reinigingsmiddelen

Voor al de te gebruiken reinigingsmiddelen geldt, dat deze de toegepaste materialen en hun oppervlaktebehandeling niet mogen beschadigen of aantasten. Alleen het gebruik van neutrale middelen,met een pH-waarde van tussen 6 en 8 is toegestaan. Daarbij mogen deze middelen niet krassen. Het reinigen met staalwol, schuurpapier, oplosmiddelen e.d. is eveneens niet toegestaan.