4 manieren om je ramen beter te isoleren

Ramen isoleren. Sinds de stijging van de energieprijzen is het nog belangrijker geworden om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas, het helpt allemaal mee. Ook bij dubbel of zelfs drievoudig glas kan er echter nog warmte via de ramen uit het huis verloren gaan. Zonde van de energie dus. In deze blog geef ik advies over je ramen isoleren met raambekleding.

1. Isolerende plisségordijnen

Als je denkt aan ramen isoleren met raambekleding, dan kom je al snel uit bij plisségordijnen. Plissés zijn bij uitstek geschikt om je ramen te isoleren, zowel in strenge winters als hete zomers. Een plisségordijn bestaat uit gevouwen doek dat op elkaar schuift als het volledig is geopend. Als het is gesloten zie je mooie strakke vouwen die een speels effect geven aan de raamdecoratie.

Mijn collectie plissés bestaat uit vele soorten stoffen en modellen. De stoffen zijn opgedeeld in twee hoofdgroepen. Standaard plisségordijnen, dit zijn plissé gordijnen die zijn opgebouwd uit één laag stof, en honingraat plissés, deze zijn opgebouwd uit twee lagen stof. Deze laatste groep isoleert het allerbeste. Beide stofgroepen zijn opgedeeld in transparante, lichtdoorlatende of semi-transparante en verduisterende stoffen. De verduisterende honingraat plisségordijnen isoleren veruit het beste. Deze hebben tussen de twee lagen stof een blackout laag die ervoor zorgt dat warmte weinig kans krijgt te ontsnappen in de winter of binnen te dringen in de zomer.

Alle plisséstoffen hebben hun eigen doekeigenschappen. De reflectie van het doek geeft aan hoeveel energie wordt weerkaatst door de stof. Lichtere stoffen hebben een hoger percentage reflectie, waardoor deze dus meer warmte buiten- en binnenhouden. De absorptie van de stof geeft aan hoeveel energie er door de stof wordt geabsorbeerd. Hoe donkerder de stof, hoe meer warmte hij vasthoudt en afgeeft. Voor de zomermaanden is het dus raadzaam voor een zo licht mogelijke stof te kiezen. De transmissie van de stof geeft aan hoeveel energie er door de stof wordt doorgelaten. Hoe lager de transmissie, hoe meer warmte je binnen- of buiten houdt.

2. Rolgordijnen als isolatie voor je ramen

Ook rolgordijnen zijn erg geschikt als extra isolatie voor je ramen. Rolgordijnen zijn de meest populaire vorm van raambekleding. Bijna iedereen heeft wel een rolgordijn in huis. Vooral in de slaapkamer worden ze veel toegepast. Dat is niet zo gek natuurlijk. Een rolgordijn staat bij ieder interieur en heeft een isolerende werking. De verduisterende rolgordijnen houden nagenoeg al het licht tegen en isoleren het beste. Alle rolgordijnen in mijn assortiment dragen bij aan isolatie van je raampartijen. De transparante en screendoek rolgordijnen zijn erg geschikt als zonwering. De lichtdoorlatende en semi-transparante rolgordijnen geven zowel privacy als lichtinval en isolatie.

3. Ramen isoleren met jaloezieën

Ook jaloezieën zijn een mooie aanvulling op je energiebesparende maatregelen. Door de mooie lamellen van deze vorm van raamdecoratie wordt koudeval aan het glas tegengegaan en hou je in de zomer warmte buiten. Dit scheelt in het koelen van je huis, wat ook weer energie bespaart. Met name de jaloezieën in de lichte tinten houden veel warmte buiten.

4. Verticale lamellen van stof

Ook binnen de collectie verticale lamellen hebben we goed isolerende oplossingen. Vooral de stoffen lamellen zijn erg geschikt om warmte binnen- of buiten te houden. Verticale lamellen zijn al lang niet meer alleen voor kantoorgebouwen en ziekenhuizen. Binnen de mooie collectie is er voor ieder een mooie oplossing, passend bij elk interieur.

Ook brede ramen isoleren kan met verticale lamellen. Verticale lamellen kunnen op maat worden gemaakt voor ramen tot wel zes meter breed. In drie verschillende lamelbreedtes en met verschillende stofeigenschappen. Zo zijn er lamellen van screendoek, lichtdoorlatende en transparante lamellen, maar ook verduisterende stoffen. Deze zijn dus ook erg geschikt voor de slaapkamer.

Raambekleding op maat

Ramen isoleren werkt het beste met raambekleding die op maat wordt gemaakt voor je ramen zodat je zo min mogelijk kieren hebt en je gehele raam wordt bedekt met de stof. Alle raambekleding die je bij mij bestelt laat ik op maat maken door het Nederlandse bedrijf Verano. Verano staat voor hoge kwaliteit en goede service. Omdat je bij mij alles online bestelt, bied ik je de mogelijkheid om online advies aan me te vragen. Via de website kun je foto’s of tekeningen van je ramen uploaden en vragen aan me stellen. Ik kijk dan graag met je mee naar mooie passende oplossingen.

Van alle raamdecoratie op maat heb ik kleurstalen. Om thuis te kunnen kijken welke kleuren en structuren het beste bij je interieur passen, mag je een aantal gratis stalen bij me aanvragen. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Naast raambekleding op maat bieden we ook rolluiken op maat aan.